Workshops

DE ZIN EN ONZIN VAN WORKSHOPS

Kennisoverdracht werk bij iedereen anders. De ene leert door alles zelf uit te zoeken, de ander door een opleiding van enkele jaren via een onderwijsinstelling te volgen. De ene kan veel kennis op korte tijd verwerken, de ander weinig.

Maar waar blijf je dan als je de tijd niet hebt om een langdurige opleiding te gaan volgen, maar niet weet hoe te beginnen om alles zelf uit te zoeken?

Dan kunnen workshops een oplossing zijn. Korte lesmomenten van een halve dag, een dag of uitzonderlijk een paar dagen waarin zoveel mogelijk kennis overgedragen wordt, maar enkel over de onderwerpen die voor u van belang zijn en waar u echt praktisch nut aan heeft.

ENKELE BASISWORKSHOPS DIE IK AANBIED

BASISFOTOGRAFIE

U leert de belichtingsdriehoek aan en hoe u deze kan gebruiken, termen zoals sluitertijd, ISO, en brandpuntsafstand kennen naderhand geen geheimen meer voor u en er wordt kort geraakt aan de verschillen tussen de verschillende fotografietakken en termen zoals beeldcompressie, kleurruimtes,… De workshop is erg praktijk-gericht waarbij u hands on leert uw camera in te stellen en te gebruiken zodat u nadien direct met uw eigen toestel aan de slag kan. U zal ook de basisinstellingen van uw camera leren aanpassen en welke instellingen wanneer te gebruiken.

COLORMANAGEMENT

Wanneer uw kleuren correct moeten zijn kan u niet rond colormanagement heen. Zelfs wanneer uw kleuren geen realistische weergave moeten zijn, maar u verrassingen wil vermijden bij huidskleuren of witbalans, is colormanagement the way to go. In deze workshop leert u calibratie van camera tot print of druk, de verschillen tussen uitvoer naar scherm en print of druk, wat een kleurruimte is en welke te gebruiken, hoe u beelden kan soft proofen, wat te doen met kleurafwijkingen, en hoe u profielen aanmaakt.

PRODUCTFOTOGRAFIE

Productfotografie in een workshop is een erg technische aangelegenheid. Dingen zoals belichtingsopstellingen voor glas en chroom, macrofotografie en tilt-shift lenzen worden aangeraakt. Er van uit gaande dat de basis gekend is slaan we iso, sluitertijd en brandpuntsafstand over. We zullen nog wel snel even de effecten van DoF op korte afstand bekijken, maar dan gaan we direct naar de verschillende manieren om verschillende materialen te belichten en hoe we de beste resultaten bereiken.

LIGHTROOM

Lightroom wordt door velen gezien als een fotobewerkingspakket. Maar het kan zoveel meer. Fotobeheer, trefwoorden, afdrukmanagement, mediabibliotheken vullen en beheren,…
In deze workshop leert u de verschillende LR modules kennen van import tot export. U leert hoe u een foto ontwikkelt, hoe u ontwikkelingen synchroniseert, hoe u de afdrukmodule gebruikt, en hoe u LR naar uw hand zet. Daarnaast raken we de basis van Colormanagement en kleurruimtes aan en krijgt u ook een eerste intro in de wereld van beeldformaten.

PORTRETFOTOGRAFIE

Portretfotografie is in veel soorten op te delen. Ik haal hier voornamelijk de profielfoto/headshot/kopschouder portretten aan. Heel klassiek, maar tegelijk ter heel erg in voor websites, sociale media, of zelfs als statement. Wanneer u deze workshop gevolgd heeft zal u weten waarom u als portretlens geen groothoeklens gebruikt, of juist wel, wat een goed portret maakt, en hoe om te gaan met uw model. Deze module vraagt al wel enige basiskennis, maar kan desnoods aangepast worden om deze ook mee te geven.

360° FOTOGRAFIE

360° fotografie kan zowel gaan over productfotografie (specifiek voor webshops, als virtuele wandelingen. Het ene is al wat uitgebreider dan het andere maar de theorie erachter verschilt maar weinig. De voordelen van 360° fotografie worden aangehaald en er worden enkele praktische voorbeelden besproken. Er wordt uitgelegd hoe de camera in te stellen, waar u op moet letten en wat het nodaal punt van een lens is.
Verder wordt er een praktisch voorbeeld aangehaald en afhankelijk van uw vraag, een 360° product of 360° vr voorbeeld uitgewerkt samen met u.

WORKSHOPS OP MAAT

Naast de basisworkshops kan ik in overleg ook een workshop op maat samenstellen waarvan u de inhoud zelf bepaalt. Zo krijgt u echt waar voor uw geld en bent u zeker dat uzelf of uw werknemers de kennis en skills opdoen die ze nodig hebben. Deze workshops worden over het algemeen als erg intensief, maar heel leerrijk ervaren.